En guide till styrketräning och bättre hälsa!

Hej bloggen! Jag vet, det var bokstavligt talat år och dar sen jag uppdaterade här sist… Jag får be om ursäkt. Men samtidigt kan man inte tvinga fram den kreativa ådran hur som helst.

Vad har hänt på senaste tiden då? Det troligtvis största som hänt är att jag har börjat träna på gym. Det är också vad jag tänkte skriva lite om idag.

Fördelar med att träna på gym

Jag tänkte först övertyga dig om varför du ska gå till gymmet:

  1. Det är bra för hälsan, på många olika sätt.
  2. Du får en bättre och ”snyggare” kropp. Detta höjer den psykiska välmåendet och självkänslan.
  3. Du frigör massa positiva kemiska substanser och mår fysiskt ännu bättre.
  4. Det är roligt att utmana sig själv!

Var börjar jag – En guide?

Mitt tips är att ta del av grundläggande information som du kan hitta på sidor som bodybuilding.com och tyngre.se. Börja med grundläggande program och se till att du lär dig alla övningar med korrekt teknik i början. Fokusera på rätt teknik istället för tunga vikter. Ett bra träningsprogram att börja med är starting strength.

I början är det bra att fokusera på basövningarna. Detta är Marklyft, Knäböj samt Bänkpress. Det var såhär jag började! Alla 3 kräver relativt mycket teknik för att utföras på ett optimalt sätt.

Återigen, följ de etablerade stora hemsidorna samt youtube videor som visar på bra utförande. Låt inte ”en blind leder en blind” hända, dvs. lyssna inte på nån random person på gymmet du inte vet hur bra den är.

Ovan är ett bra exempel på marklyft från Styrkelabbet.

Utöver detta har du alla redskap du behöver för att lyckas! Ett tips jag dock kan ge till dig som ev. lider av samma problem som mig, nämligen begränsad rörlighet, dvs. att man är på tok för stel i benen. Det är att direkt införskaffa sig ett par tyngdlyftarskor. De använder man främst till knäböj för att kunna gå djupare.

Visst, man ska även jobba parallellt med att stretcha upp kroppen, men vissa (som jag) är ändå långt borta från bra böjar och då kan ett par tyngdlyftarskor hjälpa enormt. Förhoppningsvis har jag bättre rörlighet i framtiden, men jag vill ju inte gå miste om bra benträning tills dess! OBS använd inte skorna i marklyft, kör hellre barfota eller i converse liknande skor 🙂

Detta var allt för denna gång, hoppas vi hörs snart igen!